-->
Blog ini bertujuan memuatkan Sejarah & ICT. Niat cikgu hanyalah untuk membantu semua pelajar cikgu tidak kira di SEDAR atau di luar sana yang ingin mencapai kecemerlangan dlm Sejarah SPM. A+ milik kita jika kita berusaha.. You all blh wassup (wassup je, no call, no sms) cikgu kalau nk tny berkaitan sejarah~~012-7963455

Monday, 10 September 2012

Cabaran dan Langkah ~KBKK

Cabaran dan langkah untuk mewujudkan negara maju pada tahun 2020
A)    Cabaran
Kewangan:
1.     Kekurangan modal
2.     Nilai mata wang turun naik/spekulasi
Pelaburan:
3.     Kejatuhan pasaran saham
4.     Pelabur berpindah ke negara lain
5.     Masalah menarik pelabur asing
Teknologi
6.     Teknologi masih rendah
7.     Masih bergantung kepada teknologi luar
Globalisasi
8.     Pengiktirafan oleh negara-negara maju
9.     Persaingan dengan negara maju
10.  Salah guna laman sesawang
Pasaran
11.  Menembusi pasaran antarabangsa
12.  Pasaran terhad
13.  Tekanan/sekatan negara maju
Tenaga kerja
14.  Kurang mahir
15.  Bergantung kepada negara luar
16.  Ramai tenaga mahir
17.  Kurang pengetahuan
Gejala sosial
18.  Keruntuhan ahklak
19.  Dadah
20.  Nilai-nilai kemanusiaan pudar
B)    Langkah
Penguasaan ilmu
21.  Menjadi hubungan pendidikan
22.  Mengubahsuai kurikulum untuk memenuhi keperluan semasa
23.  Pendidikan sepanjang hayat
24.  Melahirkan modal insan
25.  Pendidikan maya
26.  Pendidikan ke luar negara
Kemahiran
27.  Penguasaan ICT
28.  Memperkukuhkan perpaduan rakyat
29.  Meneroka teknologi baru
30.  Meningkatkan R&D
31.  Memastikan Wawasan 2020 dicapai
32.  Konsep 1 Malaysia
33.  Meneruskan dasar ekonomi baru
34.  Meningkatkan mutu pendidikan
35.  Memperkukuhkan peranan negara sebagai hub halal
36.  Meneroka pasaran baru
37.  Menjadikan minda rakyat kelas pertama
38.  Menjadi pusat kecemerlangan ilmu

36 comments:

  1. tumpang tanya,R&D tu ape ckgu :)sya x phm

    ReplyDelete
  2. Research & delevelopment..penyelidikan dik.. :-)

    ReplyDelete
  3. cikgu tolg hantar contoh soalan paper 3 kt emel sye..nieyzaiee@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. cikgu..tolong emelkan sye contoh soalan esei yg kbkk pnye bule ??? skli dgn jwpn.emelkn kt sye yee .mizzhoney1006@gmail.com

    ReplyDelete
  5. thank you cikgu :)

    ReplyDelete
  6. Halo che'gu.. ada tak cabaran yang dihadapi oleh negara untuk mengekalkan keamanan dan kemakmuran negara?? thenkiu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 6a) Jelaskan cabaran yang dihadapi oleh Malaysia dalam memajukan negara.

      Jwp: Cabaran yang dihadapi oleh Malaysia dalam memajukan negara ialah ekonomi dunia yang tidak menentu, kurang tenaga pakar, kadar pengangguran tinggi, bersaing dengan negara maju dan kemasukan pendatang asing tanpa izin.


      6b) Nyatakan langkah-langkah untuk mengatasi cabaran di atas.

      Jwp: Langkah-langkah untuk mengatasi cabaran iaitu menjayakan 1 Malaysia, merealisasikan Wawasan 2020, meningkatkan mutu pendidikan bertaraf dunia, menjadi pusat kecemerlangan ilmu serantau dan meluaskan pasaran barangan.

      Delete
    2. jwp ni untuk berapa markah?

      Delete
  7. cikgu email kan yg ni . terima kasih ^^ atifajumat@yahoo.com

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. cikgu please email these to me..i really need your help because your contents is too enough for me to face my exam~~ pls.... aeiou1997fung@gmail.com

    ReplyDelete
  10. Cikgu tolong emailkan dkat sy iliwahi97@gmail.com yg ni dan sy nak tau cabaran Malaysia untuk menjadi negara islam yang maju dan langkah-langkah untk mengatasinya. Tlg email ya.. Terima kasih ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atau isi dia sama dgn yg ats punya cikgu ? Nnti klau cikgu dh email sy tlg inform yee. terima kasih.

      Delete
  11. cikgu, boleh e-mail kt sy x?
    qanidzs@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum..kalau nak markah 30,setiap point kena satu paragraph untuk huraikan ke ?

    ReplyDelete
  13. boleh emel kpd saya?? erinjamal@gmail.com
    terima kasih.

    ReplyDelete
  14. Cikgu tolong emailkan cabaran Malaysia untuk menjadi negara islam dan langkahnye kepada saya juga mg1212144@hotmail.com

    ReplyDelete
  15. Assalammualaikum cikgu..ada tak jawapan untuk Kemakmuran Negara adalah hasil semangat perpaduan dalam kalangan rakyat?


    * Terima Kasih Cikgu =)

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum, cikgu. Kalau soalan "Amalan sistem demokrasi di Malaysia (drpd sistem pemerintahan Yunani)" macam mana?

    ReplyDelete
  17. ASKUM.... cikgu boleh tlong emailkan x?? wanyezthebest@gmail.com

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum,cikgu...boleh bagi jawapan saya jawapan"bagaimana kita memanfaatkan kedudukan yang strategik di Nusantara bagi kemajuan Negara...please bagi sekarang...terima kasih cikgu...

    ReplyDelete
  19. kenapa x boleh copy paste ye ??? macam mane sy nak download ???

    ReplyDelete
  20. cg knape xleh nk copy pr download :'(

    ReplyDelete
  21. cikgu, email this set too thanks you ! historysej@hotmail.my

    ReplyDelete
  22. Terima kasih banyak2 cikgu! Halalkan apa yang saya ambil dari blog cikgu yaaa <3

    ReplyDelete
  23. cikgu, klau buat esei utk folio kertas 3 perlu huraian atau tak? tolong emailkan kat saya jawapan "jelaskan cabaran yang dihadapi oleh malaysia dalam memajukan negara islam" dgn "langkah-langkah untuk mengatasi cabaran" email saya quiendah_97bktabangsa@yahoo.com

    ReplyDelete
  24. cikgu niwkan lokek berabisan.....ilmu tuw seharusnya dikongsi-kongsi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hish . mane ade ckgu ni lokek . awak yg x pandai nk copy .

      Delete
  25. hi cikgu.saya nak tanya klau soalan tanya apakah cabaran yang dihadapi msia untuk mengeratkan hubungan dengan negara serantau,macam mana nak jawab? dengan langkahnya.terima kasih cikgu :)

    ReplyDelete
  26. please email this to me teacher! sejarahcool@hotmail.com THANKS!

    ReplyDelete
  27. assalamualaikum ckgu.. boleh tlg email kan dkat nisanurul75@yahoo.com dan cutegirlz7542@yahoo.com..
    ~syukran ~

    ReplyDelete
  28. Assalammualaikum cikgu .. boleh tolong emelkan saya KBKK bab7:tema:11.2 tak, help me please teacher Airakira@yahoo.com

    ReplyDelete
  29. gracelimky@hotmail.my Ting.5 tema 10 ! TQ

    ReplyDelete
  30. cikgu , boleh saya bertanya .. dalam bentuk point ,boley buat dalam soalan esei ker ?

    ReplyDelete

Fish

Islamic Clock